Odpowiednie oznakowanie towarów ma dla ich sprawnego i bezpiecznego transportu olbrzymie znaczenie. Właśnie dzięki właściwemu oznakowaniu osoby zaangażowane w poszczególne procesy wiedzą, jak obchodzić się z danym ładunkiem, znają też odpowiedź na pytanie: co robić, aby zminimalizować ryzyko uszkodzenia towaru, czy nawet zniszczenia podczas samego przewozu, ale także w trakcie za- i rozładunku?
Informacja być musi
By przewożony towar nie stracił swoich parametrów organoleptycznych i fizyko-chemicznych istotne jest oznakowanie, w jakich warunkach ma być przewożony. Jasno określają to odpowiednie przepisy, a sprawa jest szczególnie ważna w transporcie żywności czy farmaceutyków. Oznakowanie dotyczy głównie etykiet na samych produktach. Z jednej strony muszą one zawierać takie dane, jak: nazwa produktu, lista składników, data ważności i warunki przechowywania. Z drugiej zaś przewóz może wymagać również specjalnych oznakowań na samym środku transportu, pojazd wymaga np. nalepki lub tabliczki potwierdzającej zgodność z umową ATP, co jest wymagane w przypadku transportu chłodniczego.
W transporcie żywności istotne są też nierzadko odpowiednie etykiety informujące o sposobie obchodzenia się z ładunkiem (np. etykiety manipulacyjne i ostrzegawcze). Dotyczy to ostrzeżeń związanych z samym ładunkiem, a szczególnie tych, które dotyczą zasad postępowania z nim. To ar...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- wydań magazynu "Logistyka i Magazynowanie"
- Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
- Możliwość pobrania materiałów dodatkowych
- ...i wiele więcej!