Główne wymogi dotyczące transportowania i magazynowania żywności zostały zawarte w unijnym rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych oraz rozporządzeniu (WE) nr 853/2004 ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego. Kolejne regulacje można znaleźć w rozporządzeniach (WE) nr 178/2002 oraz 1935/2004. Do tego dochodzą jeszcze przepisy krajowe, określone w Ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r.
o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Zgodnie z zamieszczonymi tam zapisami, wprowadzanie do obrotu materiału lub wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością, który nie spełnia wymogów rozporządzenia 1935/2004, zagrożone jest karą grzywny. Jeżeli natomiast sąd stwierdzi, że wyrób ten stanowi zagrożenie dla życia lub zdrowia człowieka, może orzec przepadek przedmiotów służących do popełnienia wykroczenia i utylizację ich na koszt sprawcy.
Kolejnymi regulacjami są zasady HACCP i konkretne wymogi stawiane przez mater...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- wydań magazynu "Logistyka i Magazynowanie"
- Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
- Możliwość pobrania materiałów dodatkowych
- ...i wiele więcej!