Rozwiązania automatyczne w magazynach typu chłodnia i mroźnia

STRATEGIE MAGAZYNOWE Baza wiedzy

Obserwując trendy z ostatnich lat, możemy zauważyć w Polsce ciągły wzrost handlu detalicznego produktami żywnościowymi, stymulowany dodatkowo migracją ludności ze Wschodu, spowodowaną wojną w Ukrainie. Zwiększony popyt na artykuły żywnościowe i inne produkty pierwszej potrzeby obejmuje również asortymenty wymagające kontrolowanej temperatury.

Nie jest więc żadnym zaskoczeniem, że coraz częściej menedżerowie, działający w strukturach chłodniczych łańcuchów dostaw, przychylnie spoglądają na rynek rozwiązań automatycznych, wspomagających różnego rodzaju operacje logistyczne i szukają w nich możliwych źródeł przewagi konkurencyjnej. W strukturze przepływów materiałów sieci detalicznych branży FMCG Grocery produkty chłodnicze stanowią zazwyczaj jedynie ok. 20–30% dostarczanego wolumenu, a mrożonki to zaledwie kilka procent. Osłabia to efekt skali, który powoduje atrakcyjność rozwiązań zautomatyzowanych. Z drugiej jednak strony inne czynniki, jak warunki pracy w magazynie czy gęstość składowania, nabierają dużo większego znaczenia i przemawiają za automatyzacją procesów magazynowych. Oczywiście dla firm produkujących lub dystrybuujących wyłącznie mrożonki lub produkty chłodnicze efekt skali jest dodatkowym motywatorem. W niniejszym artykule postaramy się omówić najistotniej...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • wydań magazynu "Logistyka i Magazynowanie"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • Możliwość pobrania materiałów dodatkowych
  • ...i wiele więcej!

Przypisy