Operator logistyczny a przepisy prawa żywnościowego

Optymalizacja kosztów w magazynie Baza wiedzy

Operator logistyczny, świadcząc usługi w zakresie magazynowania towarów należących do klientów, staje się zazwyczaj (w szerszym lub węższym zakresie) adresatem przepisów regulujących postępowanie i obrót danym rodzajem towarów, nakładających określone obowiązki. 

 

Przed podpisaniem umowy i rozpoczęciem współpracy nieodzowne jest zatem zapoznanie z właściwą regulacją prawną, odnoszącą się do danego asortymentu produktów i uprzednie spełnienie wynikających z niej wymogów. Zapewni to należyte i zgodne z prawem wykonywanie usług, a także pozwoli uniknąć dotkliwej odpowiedzialności wynikłej z naruszenia przepisów prawa. Dobry przykład dla zilustrowania powyższych twierdzeń może stanowić obsługa logistyczna żywności. Artykuł ma na celu przedstawienie podstawowych informacji na temat prawa żywnościowego oraz jego znaczenia w działalności operatora logistycznego zajmującego się magazynowaniem żywności. 

Prawo żywnościowe


Każdy z konsumentów chciałby mieć pewność, że nabywana i spożywana przez niego żywność jest zdrowa, została wyprodukowana i wprowadzona do obrotu z zachowaniem wymagań higienicznych oraz posiada dobrą jakość. Jednym ze środków służących urzeczywistnieniu tych oczekiwań jest właściwa regulacja prawna odnosząca się do żywności. Chociaż przepisy prawne dotyczące żywności nie stanowią w polskim systemie prawnym nowości, to jednak od kilku lat możemy obserwować szczególnie dynamiczny rozwój prawa żywnościowego, jako wyodrębnionej dziedziny prawa. 
Prawo żywnościowe to dziś ogół przepisów wspólnotowych i krajowych odnoszących się do żywności, ze szczególnym uwzględnieniem jej bezpieczeństwa. Obejmuje znaczną liczbę aktów prawnych, a jego dynamiczny rozwój w obecnym kształcie został zainicjowany na poziomie wspólnotowym. Co skłoniło ustawodawcę europejskiego do zainteresowania problematyką żywnościową? Jednym z bodźców był niewątpliwie szereg niebezpiecznych wydarzeń związanych z żywnością, jakie miały miejsce na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat. Wpłynęły one również na hierarchię celów, jakie stawiane są przepisom prawa żywnościowego. Podstawowymi zadaniami są bowiem: ochrona zdrowia i życia ludzkiego oraz ochrona interesów k...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • wydań magazynu "Logistyka i Magazynowanie"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • Możliwość pobrania materiałów dodatkowych
  • ...i wiele więcej!

Przypisy