Wszystko po to, by spełnić liczne wymogi stawiane chłodniom spożywczym i mroźniom, wynikające z przepisów mających gwarantujących konsumentom żywności bezpieczeństwo i zdrowie. I to zarówno chłodniom stacjonarnym w halach, jak i chłodniom na kółkach. Regulacje te zmierzają do zachowania najwyższej jakości przewożonych produktów i dlatego np. ściśle określają najwyższą możliwą temperaturę przewożonych towarów, takich jak mięso, tłuszcze czy owoce. By te temperatury utrzymywać pod stałą kontrolą, niezbędne są systemy ich monitorowania, w każdym z pomieszczeń (bądź pojazdów) chłodniczych wykorzystywanych do przechowywania żywności. W Polsce pojawia się coraz więcej magazynów przystosowanych do składowania i obsługi mrożonek, mięsa, ryb, owoców, warzyw, grzybów, produktów mleczarskich i jajczarskich, pieczywa, zaopatrzenia restauracji fast food, dań gotowych czy lodów. Przechowywanie tak różnych produktów wymaga uwzględnienia wielu czynników – i przepisów mówiących o konieczności nadzorowania temperatury i wilgotności powietrza w procesie przechowywania.
Najostrzejsze są wymagania Systemów Zapewnienia Jakości, HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli), następnie unijne dyrektywy, systemy ISO i wreszcie systemy jakościowe, czyli tzw. Dobre Praktyki. Wszystkie te regu...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- wydań magazynu "Logistyka i Magazynowanie"
- Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
- Możliwość pobrania materiałów dodatkowych
- ...i wiele więcej!